Prestige eller passion – hvad skal bestemme din datters fremtid?

Ella Schuhmeier er i dag ved at uddanne sig til fysioterapeut, men vejen dertil var ikke snorlige. Hun blev færdig med gymnasiet i 2011 med et snit, der åbnede alle døre. Det gjorde dog ikke valget af uddannelse nemmere, snarere tvært imod.

Skrevet af Ida Hammer

Da den sidste karakter var skrevet i studenterhuen, virkede det for Ella Schumeier som om, at alle andre havde en plan for, hvad de ville efter gymnasiet. Men det gjaldt ikke Ella. Dog virkede det som om, at samfundet havde visse forventninger til, hvordan hendes høje snit skulle bruges:

”Folk sagde altid ting som; du var jo så god i skolen, det skal du da udnytte,” fortæller hun.

Da hun var meget interesseret i kroppen, føltes medicin derfor som et oplagt valg. En anerkendt og prestigefyldt uddannelse med en vis økonomisk sikkerhed i fremtiden.

Studiet opdagede hun dog hurtigt, slet ikke var hende.

”Jeg stoppede inden første semester var omme. Jeg kunne slet ikke se mig selv være læge, eller måske arbejde som forsker resten af mit liv,” forklarer Ella Schumeier.

Opbakning fra forældrene

Ella Schumeiers forældre pressede ikke på for at få hende hurtigt videre, og hvis de var bekymrede over den tur rundt i uddannelsessystemet hun tog, lod de sig ikke vise med det.

Efter medicin prøvede hun både kræfter med psykologi, idræt og endda møbelsnedker, før hun til sidst endte med at læse til fysioterapeut.

”Man kan godt føle sig lidt som en fiasko. Men det hjalp at blive ældre. Jeg har fundet ud af, at min uddannelse ikke behøver at diktere, hvem jeg er, og at det er okay, ikke at vide, hvad man vil.”” siger hun.

Læg prestige langt væk

Turen gennem diverse uddannelser har overbevist den i dag 27-årige om, at passionen vinder over prestigen.

”Jeg tror, man skal lægge prestige langt væk. Hvis man skal stå op hver dag, er det passionen der driver dig. Jeg tror, du skal være et meget særligt menneske hvis du kan uddanne dig på baggrund af prestige. Det er meget nemmere at komme igennem en uddannelse, man synes er interessant. På den måde bliver studiet ikke noget, der bare skal overstås.”

Ella Schumeier er stadig ikke helt sikker på, om hun med fysioterapien har fundet sin store passion endnu. Dog er hun ved af afslutte 5. semester. Men uanset hvad, så fortryder hun ikke, at havde skiftet uddannelse. Hun endte med at gå med mavefornemmelsen, og det opfordrer hun også andre til at gøre.

 

Ellas 3 råd til studievalgsprocessen

  1. Fortæl din datter, at det er okay, at hun er forvirret og ikke ved noget med sikkerhed endnu. Studievalg kan virke altafgørende for ens liv, men det er det heldigvis ikke. 40% arbejder med noget andet end deres uddannelse lagde op til.

  2. Acceptér at hun ér på vej, og at det er en proces. Hjælp hende på vej, uden at presse hende. Ingen ved hvad der føles rigtigt, andre end dem selv.

  3. Hjælp hende til at mærke efter, om tiden er rigtig. Er din datter virkelig klar, og har hun lyst til at starte, eller føler hun sig presset over andres travlhed? Et højskoleophold og en pause hjalp mig (Ella) med at finde min passion.

Regitze Bryld