Politimandens råd om sommerens festivaler: Send trygt dine unge afsted

Det kan være grænseoverskridende at sende sit barn afsted på deres første festival. Man hører så mange historier om alt det der kan gå galt, når så mange unge mennesker er samlet på et sted, og det er svært at bedømme, hvad man skal tro på. Især hvis man aldrig selv har været afsted på festival. Men ifølge politikommissær Troels Lund er der ingen grund til bekymring. Han har nemlig selv brugt mange somre på en festival, både som deltager, politimand, og ikke mindst som far.

Af Pouline Regitze Prahl

 

- Jeg har gennem snart 30 år fulgt Roskilde Festival, først som deltager, senere som politimand og senest som forælder. Jeg har derfor en del perspektiver at trække på, forklarer Troels Lund, der gerne vil opfordre andre forældre til at føle sig trygge ved at sende deres unge afsted på en af sommerens mange festivaller.

- Helt overordnet kan man sige, at Roskilde Festival er en, hvis ikke den, fredeligste festival der findes. Blandt andet på grund af den særlige ”Roskilde Vibe” der præger interaktionen på pladsen; man bekymrer sig om hinanden, hjælper og har en positiv tilgang til andre mennesker. Selvfølgelig er der afvigelser fra normen, men min erfaring viser mig, at der generelt er et langt overvejende positivt og omsorgsfuldt billede, siger han.

Kriminalitet på pladsen

Selvom avisernes overskrifter om vold og voldtægt på festivalerne kan skræmme, er antallet af kriminelle handlinger på en festival generelt lavere end end antallet på en almindelig weekend.  

- Der er et generelt faldende kriminalitetsbillede i samfundet i almindelighed og blandt unge i særdeleshed. Den vestlige verden er bare et fredeligere sted end for 10-20 år siden. Så man skal ikke være bange for nogen form for overfald – slet ikke på Roskilde, hvor der er væsentlig fredeligere end i enhver større bys minefelt en almindelig fredag-lørdag nat, understrger Troels Lund.

anthony-delanoix-hzgs56Ze49s-unsplash.jpg

Politiet modtog i hele 2018 lige knap 28.000 anmeldelser af vold, eller et gennemsnitligt på næsten 80 anmeldelser om dagen. Statistikken viser dog også, at cirka 40 procent af anmeldelserne kommer i weekenden, hvorfor antallet af anmeldelser på en normal weekend må ligge langt over 80. Antallet af seksualforbrydelser, blandt andet voldtægt, lå på cirka 5000 i 2018, eller cirka 13 om dagen.

Sammenligner man de tal med anmeldelser på landets største festivaller, er risikoen for at blive udsat for vold her meget lav. Sidste år modtog Midt- og Vestsjællands politi 11 anmeldelser for vold og tre anmeldelser som voldtægt under festivalen i Roskilde. På Smukfest i Skanderborg var der i 2018 fire anmeldelser om vold og to anmeldelser om voldtægt til Østjyllands Politi.

Alder og aftaler

Hvornår er man så gammel nok til at deltage? Her mener Troels Lund ikke, der findes nogen regler. Det er op til de enkelte forældre at vurdere deres barns modenhed.

- Et politiperspektiv ville nok være, at grænsen ligger, hvor grænsen for lovligt køb af alkohol ligger – 16 år, men det er en vurdering forældrene skal tage i forhold til den unges modenhed.  Men selv med en meget moden teenager tror jeg, at alle forældre er lidt nervøse, når de unge skal ud på egne ben. Derfor kan det være meget rart med nogle aftaler til at dæmpe nervøsiteten. Det kunne være daglige sms’er eller opkald, ligesom en telefonliste med navne på dem, som er i samme lejr som ens barn, kunne være en mulighed, råder Troels Lund.

En modenhedsproces

Alt i alt sender Troels Lund derfor gladelig sin datter på festival hvert år. Han ser det som et et vigtigt skridt i overgangen fra barn til voksen:

- Hvis jeg afslutningsvis skal prøve at huske tilbage til min egen tid på Roskilde, tror jeg, at man som forældre skal huske, hvad et at de vigtigste formål med festivaloplevelsen er: En frigørelse og en katalysator for modenhedsudvikling hos begge parter. Forældrene skal lære at give slip, og de unge skal lære at tage ansvar for sig selv. Jeg har svært ved at forestille mig en bedre og tryggere ramme for denne proces, end lige præcis Roskilde Festivallen.

 

 

Troels Lunds gode råd til, hvad de unge skal være opmærksomme på under en festival:

  1. ”Vi ser er en del tyverier, så et råd kunne være kun at tage noget med, som du kan klare at miste – det gælder sådan set også som et generelt rejseråd.”

  2.  ”Hvis man er i tvivl om en person kan klare sig selv, så er man IKKE i tvivl. Så SKAL man hente en samarit, det er det, de er der for. De elsker at hjælpe og er super dygtige. Faktisk er det en overtrædelse af straffeloven at efterlade en person ”i hjælpeløs tilstand”, som det hedder, så udover at det er super dårlig stil ikke at hjælpe, så kan det faktisk også være decideret ulovligt.”

  3. ”Hent app’en 112. Her trykker man bare ”opkald” og så sendes der et gps-signal med opkaldet, så alarmoperatøren præcis kan se, hvor man er. Det er en fantastisk app, som alle burde have på deres telefon.”

  4. ”Euforiserende stoffer er næsten en indbygget selvfølgelighed i det gigantiske normbrud, som en festival også er, og det kan vække bekymring. Rådet ”dont do it” er lige så rigtigt som det er naivt, men som politimand kan mit råd nok ikke være anderledes.”

Hvis rådet ”dont do it” ikke har den ønskede effekt hos dit barn, er det vigtigt at forberede dem på, hvordan de skal håndtere sig selv, eller andre, der er påvirket af stoffer.  

Misbrugsekspert Henrik Rindom har følgende 5 råd:

  1. Husk mad og drikke (ikke alkohol)

  2. Lad vær med at eksperimentere med nye stoffer

  3. Lad vær med at blande forskellige stoffer – virkningen er uforudsigelig, især kombineret med alkohol

  4. Indtag små mængder og afvent virkning – det såkaldt terapeutiske vindue mellem rus og forgiftning kan være lille

  5. Indtag stoffer sammen med andre og efterlad aldrig bevidstløse personer, ligegyldigt om årsagen er stoffer, alkohol eller andet.

aditya-chinchure-ZhQCZjr9fHo-unsplash.jpg
Regitze Bryld