Hver eneste henvendelse og pige er vigtig - GirlTalk fylder 15år

Den 1.9.2019 kunne GirlTalk fejre 15 jubilæum.

I den forbindelse blev der afholdt et brag af en jubilæumsfest, i Danske Banks flotte lokaler ved Holmens Kanal i København.
For GirlTalk er den unikke pige i centrum og mandag d. 2. september var derfor ingen undtagelse.  

Af Amanda Sandholm Skotte og Christina Jerntoft

 

Klokken er 14:30, en mandag eftermiddag og det imponerende atrium i Danske Bank, fyldes af en summen af mennesker fra nær og fjern. Nysgerrige blikke vandrer rundt i lokalet og falder på de mange frivillige som står klar og guider de fremmødte hen til den nærliggende foredragssal, hvor GirlTalks Bestyrelsesformand Pia Allerslev, byder gæsterne velkommen.
Duften af kaffe, frisk frugt og fyldte chokolader fra buffeten breder sig i lokalet og får de fleste til at stoppe op, inden de fortsætter til foredragssalen. Inde i foredragssalen har en kvinde i stilletter og blazer, som så mange andre, sat sig til rette i en stol. Den intense summen erstattes nu af en stille hvisken og blikket rettes mod fronten af stolerækkerne, hvor den første taler skal på.

 

DSC_2284.jpg

En at tale med

GirlTalks egen direktør og psykolog Anna Bjerre ligger ud med eftermiddagens første oplæg og deler ud af 15 års erfaring i, hvad der rører sig i de unge piger. 

”Undersøgelser viser, at unge kvinders mentale sundhed er faldet markant de sidste 20 år,” fortæller Anna Bjerre og henviser til hvorfor GirlTalk i sin tid opstod. 

For 15 år siden skrev en pige en mail til Anna. Hun havde mødt Anna til et foredrag og havde brug for den der lyttede.

Dette blev startskuddet til mere end 100.000 samtaler med piger, som havde brug for en at snakke med. GirlTalk har nu også lanceret et rådgivningstilbud, som er målrettet forældre og fagpersoner.

Dagens anden oplæg holdes af hjerneforsker Peter Lund Madsen, som med sin let humoristiske tilgang forklarer, hvorfor så mange unge piger går rundt angst og selvværdsproblemer. Han fortæller, at hjernen i ungdomsårene er særlig modtagelig overfor pres og stress, som nemt kan virke uoverskueligt, fordi hjernen netop i de år er under en ekstrem udvikling. Som Anna Bjerre fortæller i sit oplæg, så er problemet ikke, at vi ikke er lykkelige hele tiden, men at vi tror, at vi skal være det, og det skal vi huske at fortælle de unge mennesker.

 

DSC_2654.jpg

Som timerne går, kommer jubilæumsgæsterne, omkring en bred palette af inspirerende talere, dansere og en personlig historie fra en tidligere bruger af chatten.
”Det var lidt farligt at betro sig til en person på den anden side af skærmen, men jeg tror, at det på det tidspunkt, var den eneste mulighed for mig. Jeg kunne ikke rigtig sige noget med min stemme. At kunne skrive, gjorde at jeg kunne dele mine ord med nogen,” fortæller Eva Maria, tidligere bruger af chatten og nuværende frivillig ved GirlTalk. ”Jeg tror, at det gjorde en stor forskel, at det netop var frivillige, som havde et ønske om tale med mig og mange andre,” afslutter Eva Maria og smiler.
Mellem de spændende oplæg får gæsterne også oplevelsen af musiske indslag. Danske Banks atrium kommer især til sit fulde rette, da tonerne fra blandt andre Tina Dickow og Anders Blichfeldt omfavner lokalet og der opstår en magisk ro blandt gæsterne. Det er ikke mindst tilfældet, da Linda Andrews slutter dagen af med sit gospelkor, som fra den hævede balkon synger og klapper med på sangen ”Happy”, som var det taget ud af en amerikansk feel-good film.

Tilbage hos GirlTalk fortsætter arbejdet og Eva Maria er kun en ud af de 200 frivillige som nu er ansat hos GirlTalk.

Freja Hoffgaard