Hvordan hjælper jeg min datter til det rette studievalg?

Når din datter skal til at beslutte, hvad der skal ske, efter hun har afsluttet sin ungdomsuddannelse, kan det være  ret overvældende. Det kan være, hun føler, hun afgør hele sin fremtid i dette valg. Måske har hun brug for at tage et sabbatår, eller afprøve sig selv på anden vis, inden hun er klar til at vælge, hvilken uddannelse hun ønsker at tage.  

Her følger 5 gode råd fra GirlTalk, hvordan du som forælder kan støtte din datter i denne proces.

 1. Først og fremmest - brug tid på at tale med din datter

  Om de muligheder, der findes efter afslutningen af en ungdomsuddannelse. Start processen i god tid, inden hun nærmer sig afslutningen af sin ungdomsuddannelse. Vær samtidig opmærksom på, om hun overhovedet ønsker at tale med dig om det. Måske passer det hende ikke lige på det tidspunkt, hvor du synes – men vis hende, at du er interesseret, og at du gerne vil tale med hende.

 2. Vær oprigtig nysgerrig og interesseret i hendes tanker

  Chancerne for, at hun vil bruge dig som sparringspartner, er helt klart størst, hvis hun oplever, at du reelt lytter til hende, når I taler sammen. Hvis hun kan mærke, at du er oprigtig nysgerrig og interesseret i de tanker, hun gør sig, vil hun i højere grad kunne bruge dig til at vende sine tanker med, end hvis du blot fortæller hende, hvad du synes.

 3. Accepter hendes valg 

  Hun har måske brug for at afprøve sig selv og gå en anden vej, end den du synes. Du må gerne dele din mening og dine tanker med hende – hvis hun da er interesseret i at høre den – det kan du spørge hende om. Men vær sikker på, at du har forsøgt at se det fra hendes side og lyttet til hendes argumenter for, hvorfor hun tænker, som hun gør. Og gør det klart for hende, at du vil støtte hende i hendes valg, uanset at du måske havde en anden ide om, hvad hun skulle bruge sin tid på.

 4. Giv plads til antiklimaks og eksistentielle kriser

  Mange unge har truffet beslutningen om, hvad der skal ske, når de når til afslutningen af deres ungdomsuddannelse, men det er ikke alle, der er nået så langt, og det kan være rigtig svært for den unge at stå i det dilemma. Uanset, om man som ung har truffet en beslutning eller ej, kan det være et antiklimaks at afslutte. Man har måske været til en masse fester og lige pludselig rammer det en, at man har afsluttet et kapitel i ens liv, som har fyldt meget, og nu skal man for alvor til at være voksen. Måske skal man starte studie, måske skal man  i gang med at arbejde, måske skal man flytte hjemmefra, måske skal man ud at rejse, måske ved man ikke, hvad man skal. – Uanset er man på egen hånd på en anden måde, end man nogensinde har prøvet før. Og selvom man har mod på det hele, kan det alligevel give nogle følelsesmæssige dyk, og der kan dukke eksistentielle spørgsmål op, omkring meningen med livet og hvad man drømmer om for ens fremtid. Når man som ung står der, har man brug for at ens forældre, ikke går i panik på ens vegne, men kan være den stabile faktor i ens liv, som man kan trække på, hvis man har brug for det.

 5. Stil krav til din datter

  Når din datter har afsluttet sin ungdomsuddannelse, har hun brug for, at du begynder at møde hende som en voksen. Hun skal selv kunne styre et budget og en husholdning og klare de praktiske ting i hverdagen. Understøt og hjælpe hende dog gerne til en vis grad, indtil hun har styr på det (hvis hun ikke allerede har det i forvejen).

  Mange unge begynder på dette tidspunkt (eller tidligere) at betale husleje derhjemme og/eller stå for en del af husholdningen, hvis de bliver boende hjemme. Det er op til den enkelte familie at indrette sig, som det fungerer bedst, men du gør ikke din datter eller dig selv en tjeneste, hvis du ikke forbereder hende til et voksenliv, hvor hun kan klare sig uafhængigt af dig.

 

Majbritt Bay