Hvordan taler du om din krop foran din datter?

Sommeren er over os og vi bliver bombarderet med tips til slankekure for til at komme i form til stranden. Presset er især stort for de unge piger, som ser de perfekte bikinikroppe på de sociale medier og Instagram. Men en stor del af pigers kropsopfattelse starter i hjemmet, mener ernæringsekspert Michelle Kristensen.

Skrevet af Ida Hammer

Ernæringsekspert Michelle Kristensen døjede selv i flere år med sin vægt, og det prægede især hendes barndom og tidlige ungdom. Med drillerier fra skolekammerater og bemærkninger fra sundhedsplejersken prøvede Michelles forældre, at hjælpe hende ned i med hendes vægt så godt de kunne. Men de manglede de rigtige værktøjer og den rigtige viden. ”Alt hvad mine forældre gjorde, var ud af en kæmpe kærlighed. De ville så gerne hjælpe mig med de redskaber de havde.”

Forældrenes rolle i pigernes kropsopfattelse

I dag er Michelle Kristensen ernæringsekspert og foredragsholder, derfor kan hun nu give forældre nogle af de redskaber, der skal til for at hjælpe børn til et sundt forhold til deres krop. Det første værktøj er at se på sit eget kropsbillede, mener Michelle Kristensen:

”Vær opmærksom på måden du taler om din egen krop foran børn. Sørg derfor for at være positiv og tal pænt om den. Børn suger de her ting til sig, og det vil påvirke deres måde at opfatte kroppe på.”

Michelle har aldrig selv hørt hendes forældre nævne at de skulle tabe sig, og der var ingen forskel på familiemedlemmernes kost. De spiste det samme mad og sørgede for, at Michelle aldrig følte sig alene. Men forældrene spillede stadig en rolle i hendes egen kropsopfattelse.

”Min mor kunne ikke lide at gå i stramme trøjer, så selvom hun aldrig sagde til mig, at jeg skulle holde mig fra stramt tøj, så var det den opfattelse jeg tog med mig,” forklarer hun.

Sociale medier gør opgaven større

Heldigvis var Michelle Kristensen et positivt og glad barn, som nød at være aktiv og var dygtig til sport. Det tror hun var en stor fordel, og noget der hjalp hende med at få selvtillid. Men tiderne har ændret sig, og unge piger har i dag adgang til instagram der bugner af billeder af perfekte liv og kroppe.

”Havde der været sociale medier dengang, havde det været meget værre for mig. Det havde været forfærdeligt. Det er ikke nemt at være ung i dag, derfor har man som forældre et endnu større arbejde at gøre, for at give børn et godt kropsbillede,” slutter hun.

Michelles 3 råd til at komme kropskammen til livs

1. Tænk over hvordan I taler om jeres egen og andres kroppe, da børn vil begynde at tænke de samme tanker. Hvis du siger ting som ”Åh nej den her delle, så jeg kan jo ikke have en bikini på” eller ”se lige hendes lår”, så vil din datter også tænke, at deller og større lår er unormale og forkerte. Tag hellere den snak i soveværelset og ikke foran børnene.

2. Prøv at gør Instagram mere gennemsigtig. Tag evt. en snak med din datter her i sommerferien og hør lidt omkring dem, hun følger. Prøv derefter at italesætte og anerkende nogle af de ting hun nævner, men gør hende også bevidst om, at det ofte ikke er virkeligheden, og at mange bruger redigeringsprogrammer før de lægger billederne op. Måske netop fordi, at de ikke selv føler sig gode nok.

3. Hvis I skal på kur så må børnene ikke inkluderes. Man skal ikke vise sine døtre, at det er forkert fx at spise brød, og dermed give dem et negativt forhold til mad. Spis selv lidt og vis dem, at en balance er det mest væsentlige for, at børnene får et sundt forhold til deres kost og deres kroppe.

jennifer-burk-ECXB0YAZ_zU-unsplash.jpg