Hvor åbent skal jeg tale med min datter om sex?


Blomster og bier, prævention og privatliv, kys og kæresteri.

Læs mere her om hvorfor, hvordan og hvornår, du skal tage snakken med din teenagedatter om sex og seksualitet.

Interview med Jeppe Hald, antropolog projektleder for Sex & Samfunds telefon- og onlinerådgivning Sexlinien for Unge, Sexlinien.dk,Privatsnak og Privatsnak.dk.

 

Hvorfor skal du tale med din datter om sex og seksualitet?

Fordi du som forælder spiller en vigtig rolle i forhold til at lære dit barn om krop, følelser og alt det andet, der har med seksualitet at gøre. De unge møder sex i alle mulige sammenhænge, fx på sociale medier, og skolens seksualundervisning kan ikke stå alene. Der er behov for, at du, der kender din datter, hjælper med lige præcis de spørgsmål og behov, som er relevante for hende.

 

Hvordan gør du?

Tal ud fra konkrete eksempler, men tag ikke udgangspunkt i noget, I selv har oplevet.  Tag fx fat i noget, I har set på tv.

Stil åbne spørgsmål og drop belæring. Spørg hvad din datter tænker om en situation. Hvad der kunne være godt at gøre i den situation. Eller risikabelt. Hvorfor hun tror, nogen gør sådan, eller føler sådan. Og undersøg sammen, hvordan man også kunne gøre eller tænke, så der ikke er én sandhed, men mange muligheder.

Det vigtigste er, at du lærer din datter at kommunikere sine følelser og grænser. Det betyder, at hun skal respekteres, hvis hun fx ikke vil krammes.

Sørg også for at tale om tingene hjemme hos jer, selv om det måske ikke føles naturligt, så kanalen er der mellem jer, hvis der bliver noget svært at tale om.

alejandra-quiroz-658-unsplash.jpg

 

Hvad skal I tale om?

 • Forelskelse og kærester

 • Hvordan man ved, om man er klar til at have sex

 • Hvordan man beskytter sig mod sexsygdomme og graviditet

 • (Husk at tale om, at det kan gælde kærester og sexpartnere af både samme og modsatte køn)

 • Hvordan man mærker efter egne grænser og respekterer andres

 • Hvordan man passer på sig selv på internettet og i virkeligheden

 • Evt. at man kan få gratis anonym rådgivning på Sexlinien.

 

Hvornår skal I tale om sex?

I skal helst have talt om krop og grænser, allerede fra din datter er helt lille. Så det er aldrig for tidligt at begynde en snak om det. Men det er heller aldrig for sent at tale sammen, hvis I ikke er vant til det.

Understreg over for din datter, at hendes krop er hendes egen. Hvis det ikke er rart, at en anden rører ved hende, må hun gerne både sige det højt og fortælle det til andre.

Tag initiativet. Også anden, tredje og tyvende gang. Som forælder er det dit ansvar, at I får talt sammen, også selv om teenagere ofte lukker i. Så hold en pause og prøv igen en anden dag.

Tag udgangspunkt i noget eller nogen udefra, aldrig jer selv.

 

5 gode råd

 1. Gem automatpiloten og dine antagelser. LYT og vær nysgerrig.

 2. Respekter grænser – hvis din datter ikke vil tale, så respekter det. Fortæl hende, at hun er okay, præcis som hun er.

 3. Prøv igen senere. Du skal blive ved med at komme igen.

 4. Vis, at det er ok at tale om, f.eks. ved at tale med andre søskende, din ægtefælle eller samlever, osv. på samme måde.

 5. Reager, hvis du har en bekymring. Tal med dit barn om det og kontakt evt. andre, som fx fagpersoner eller forældre til teenagere.


Og husk - at alle barnets forældre skal på banen! I kan nuancere hinanden, og har forskellige indgangsvinkler at tilbyde jeres datter.

 


FAKTA

De oftest stillede spørgsmål på Sexlinjen

De allerfleste henvendelser til Sexlinien lyder på: ”Er jeg normal? Er jeg god nok?”.

De unge har brug for at blive bekræftet i, at der findes nogle, som vil synes om dem og deres krop. Det har ikke ændret sig over tid – det er eviggyldigt, at unge er usikre på det område. Det, der har ændret sig, er antallet af billeder af kroppe, man kan spejle sig i.

Da vi forældre var unge, var der nøgne kroppe i svømmehallen, på side 9 i Ekstra Bladet, og måske hvis vi fik fat i et pornoblad. I dag er der billeder af retoucherede, ’perfekte’ kroppe alle vegne og hele tiden.

Derfor er det vigtigste budskab, du kan formidle til din datter, at hun er okay, præcis, som hun er.