Min datter vil ikke med på ferie!

Min datter vil ikke med på ferie
Min datter (snart 16 år) vil rigtig gerne undvære at tage med på sommerferie med os andre, som vi har været de sidste mange år. Jeg er i tvivl om, det ville være synd for hende på sigt, hvis jeg lader hende få lov at blive hjemme. Hendes far og jeg er skilt, og hun ville nok kunne være derude imens. Så det er kun hendes lillesøster og jeg, der skal afsted og bo på campingplads, hvor der ikke er ret mange teens.

Jeg kan faktisk godt forstå hende, men jeg vil bare savne hende og syntes, det er ærgerligt for hende ikke at komme afsted på en dejlig sommerferie. Hun glæder sig sygt meget til en sommer med kammerater og fest. Har I nogle forslag?

Kære mor
Hvor er det dejligt, at du kan forstå din datter og hendes ønsker for sommeren, så er I nemlig et stort skridt nærmere en løsning.

Som jeg ser det, er der flere aspekter i dit spørgsmål, og derfor også i løsningen. Din datter har, som jeg fornemmer, at du også er klar over, nået en alder, hvor venner fylder rigtig meget, faktisk mere end familien. Lige nu kan hun måske slet ikke overskue at forlade vennegruppen og gå glip af en hel masse. Hun har en alvorlig omgang “FOMO” (fear of missing out), og det er jo så nemt at forstå, som noget kan være.

Alt kan ske på en sommer. Hele hierarkiet i gruppen kan slå en kolbøtte, og hvor er man så henne, når man kommer tilbage. Har hun et crush på én, der finder sammen med en anden, finder hendes bedste veninde en anden, vil der blive dannet minder hen over ferien, som alle vil tale om, når hun vender hjem igen.

Men at trække stikket og tage på ferie er også en god lektie i, at man ikke kan og ikke skal være med til alt hele tiden, for så får man stress og i virkeligheden byder livet på så meget mere, end hvad en sammentømret vennegruppe kan byde ind med.

Som vi ‘gamle’ nisser ved alt for godt, så går hun jo ikke glip af noget livsændrende og jo, det gør hun måske, men det er okay.  

Hvilket leder mig videre til det andet aspekt, nemlig tradition. For hvilken tradition er det, du gerne vil holde i hævd? Traditionen om at holder en ferie sammen eller lokaliteten, hvor i holder ferien? Som du selv nævner, går turen til en destination, hvor der ikke er super meget for din datter at komme efter. Så måske kommer hendes ytring, som en oplagt mulighed for at tage en snak om, hvad I begge godt kunne tænke jer? Det vigtigste er, at hun oplever at du involverer, lytter og tager hende seriøs med de behov og ønsker, hun har.  

Jeg kan godt forstå at du synes, at hun skal med på ferie. At have et stærkt bånd til både dig og hendes lillesøster, vil i fremtiden blive det vigtigste, så derfor synes jeg I skal finde en feriedestination, hvor din datter også kan se mulighed for at være lidt på egen hånd, møde andre jævnaldrende og måske blive stormende forelsket i Giovanni fra Italien. Inddrag hende i at tænke kreativt – måske skal hun tage hjem med et fly tidligere, fordi 14 dage er for uoverskuelig lang tid for hende. Måske skal der være noget særligt på ferien, som hun vælger. Jeg er sikker på, at I kan finde et kompromis, som både pengepung, hende, lillesøster og du kan blive rigtig glade for. I skal bare lige vænne jer til, at hun er en stor pige nu, med lidt andre behov end tidligere.
Jeg ønsker jer en fantastisk sommer.

Stella, lærer, frivillig rådgiver i GirlTalk