Send dit spørgsmål
Anonym,
21. oktober 2021

Jeg har opdaget, at min datter kaster op, når vi er gået i seng

Hej,
Jeg har en datter på 19 år. Jeg har opdaget at hun ind i mellem kaster op. Det sker når vi er gået i seng. Hun har det seneste år gået meget op i træning og kost. Jeg har lagt mærke til at hun har tabt sig og er begyndt at gå med meget stort og løst tøj. Hun var tynd i forvejen, så jeg er naturligvis bekymret for at hun bliver undervægtig og at hun har et helt forkert selvbillede. Hun er ekstremt lukket omkring sine tanker og følelser.

Jeg har konfronteret hende og sagt jeg kan se hun ikke har det godt og at jeg ved hun går og kaster op. Hun har lige nu et sabbatår og fortæller at hun er stresset fordi hun ikke ved hvad hun vil læse. Stress har jeg lidt redskaber til at håndtere og vi har lavet en liste over hvad der er af småting som hun ikke rigtig får løst, vi har talt om hvad der gør hende glad og at hun skal prioritere det mere. Vi har lavet øvelser om natten når hun har svært ved at sove. Hun vil ikke tale om det med at hun kaster op. Ikke med mig, ikke med veninder og ej heller med en psykolog. Jeg har forsøgt at fortælle at vi støtter op om hendes sabbatår og har hun brug for 2 år så støtter vi hende, at hun ikke skal tro at vi har nogle forventninger til at hun skal læse en speciel uddannelse men at vi i bund og grund bare vil have hun finder ud af at lave noget som gør hende glad. Jeg ved ikke hvordan jeg skal håndtere det med at hun bliver så tynd og at hun går og kaster op. Jeg er ikke sikker på om hun stadig gør det og bare nu skjuler det bedre, fordi hun ved at jeg ved det. Jeg har sagt at jeg vil gøre alt for at hjælpe hende, men kan jeg ikke og hun bliver tyndere, så må vi have professionel hjælp.

Skal vi anskaffe en vægt?
Vi har ingen vægt og det vil hun gerne have men jeg er bekymret for om hun så bliver endnu mere optaget af at tabe sig. Eller måske kan det hjælpe til at finde ud af hvor slemt det står til og følge om vægten går den rigtige vej. Hvad tænker I? Og kan I hjælpe med nogle redskaber til hvordan jeg kan få hende til at åbne mere op? Jeg har set jeres chat forum og tænker jeg vil foreslå at hun kunne skriv det. Men er der andet jeg kan gøre? Jeg håber I kan hjælpe.
Venlig hilsen
En meget bekymret mor 

Læs hele brevet

GirlTalks svar

Kære meget bekymret mor

Tak fordi du skriver til os og deler din bekymring omkring din datter. Jeg kan godt høre, hvor meget du ønsker, at hun skal have det godt og forstår din tvivl omkring, hvordan du bedst kan hjælpe hende. Når vi kan se, at vores børn ikke trives, vil vi gøre alt hvad vi kan for, at de får den hjælp de har behov for. Det har I allerede forsøgt at gøre med de redskaber til stress og søvn, I har givet hende. 

Plads til samtale og hygge
Det er naturligvis også meget frustrerende, når I stiller jer til rådighed med hjælp og støtte, at opleve at jeres datter møder jer med afvisning eller lukkethed omkring hendes tanker og følelser. Det er vigtigt, at I fortsætter med at vise nysgerrighed og omsorg og spørger ind til jeres datter, selv om hun reagerer med afvisning. I kan også spørge hende direkte, hvordan I bedst hjælper hende og hvad I gør som ikke hjælper. Hvis de ’svære’ samtaler fylder meget, kan I overveje at flytte fokus mod at styrke tilliden i jeres relation, frem for at ’få hende til at snakke om det, der er svært’. Det kan være ved, at I bruger tid på noget hyggeligt sammen, noget neutralt og uproblematisk som f.eks. at gå ture, tage på cafe osv. Nogle gange kan trygheden i bare at være sammen skabe god grobund for senere at åbne op om de ting som fylder.

Opkastninger
Du har lagt mærke til ændringer i din datters kost og motionsvaner. Når livet synes svært kan det at styre mad og vægt give en følelse af kontrol og ro og jeg kan godt forstå din bekymring for, at det tager overhånd. Det er foruroligende at opdage, at opkastninger også er en del af billedet. Det er meget normalt, at din datter ikke har lyst til at åbne op omkring det, fordi det kan være forbundet med megen skam.

Det kan sikkert være svært at følge med i, om eller hvor meget hun egentlig kaster op, men jeg vil gerne opmuntre dig til at lytte til din bekymring fremfor at vente på, hun åbner op eller det bliver værre. Jeg ved det er svært, når hun er over 18 og ’bestemmer over sig selv’, men jeg vil opfordre dig til at være tydelig omkring dine bekymringer og foreslå, at hun tager til lægen, evt. sammen med dig. Det er godt, at du har været ærlig omkring det, du har observeret mht. hendes vægt og opkastninger. Med afsæt i den ærlighed kan du tale om, hvor vigtigt det er at blive tjekket hos lægen pga. de helbredsmæssige konsekvenser af vægttab og at kaste op. Hold fast i at kommunikere, at det er hendes helbred, du er bekymret for, også selv om hun afviser at tale om det.

Vægt eller ej
Du spørger om I skal skaffe en vægt. Jeg kan godt forstå argumenterne for og imod, men jeg vil opmuntre jer til at aftale med hinanden, hvilket formål det skal have, at den står fremme. Hvis det er for at holde øje med jeres datters vægt, kan I måske aftale, at den kun tages frem sammen med jer. Hvis det ikke kan overholdes, vil jeg ikke anbefale en vægt, da det kan fremme en øget fokus på vægtforandringer fra hendes side. Vægten skal hellere registreres i forbindelse med regelmæssige tjek hos en læge.

Afstand og nærhed
Det er enormt frustrerende at blive holdt på afstand, når man bare gerne vil have, at ens barn åbner op og tage imod hjælp. Men jeg har engang hørt et udtryk fra en teenagepige om sine forældre: ”Hold jer væk…men bland jer alligevel.” Afvisning er et udtryk for, hvordan jeres datter har det med sig selv, og ikke et tegn på jeres evner som mor og far. Der er stadig behov for, at I er i nærheden, at I spørger ind og nogle gange skaber en tryg vej frem. 

Støtte og hjælp
Vores chatforum kunne være et godt sted at starte for din datter, da det er anonymt og trygt at skrive. Så det syntes jeg vil være en god ide at foreslå for hende.

Et andet sted I kan overveje, er Landsforening mod Spiseforstyrrelse og Selvskade, lmsos.dk, hvor man kan henvende sig på chat og telefon, samt modtage personlig rådgivning. Deres hjemmeside har også en del vejledninger om spiseforstyrrelse i familien, som kunne være til inspiration og hjælp. 

Du er også velkommen til at ringe ind til vores rådgivningstelefon 44 11 04 13 onsdag 10-12 eller bestille tid til en samtale her.

Jeg håber, at disse tanker og forslag kan hjælpe jer på vej til at støtte jeres datter i de udfordringer, hun står i.

Bedste hilsner
Alexia, frivillig voksenrådgiver, GirlTalk

Del dine tanker med os

Vi svarer på dit brev så hurtigt som muligt. Vi sender en mail, når vi har svaret dig. Du kan også læse svaret her på siden.





Brevkasse for forældre

I GirlTalks brevkasse for forældre svarer vores rådgivere på spørgsmål om alt det, der relaterer sig til at være forælder til en ung. Vores rådgivere har alle en relevant børne- eller sundhedsfaglig uddannelse og ungdomsfaglig erfaring. Brevkassen er anonym. Breve og svar der kan have relevans for andre forældre vil blive delt på vores hjemmeside.

Send dit spørgsmål

Filtre
Send dit spørgsmål
Filter brevkasse

Vil du vide mere om:

  • Forældrerollen
  • Mistrivsel
  • Selvværd
  • Fællesskaber

Alder:

  • 10 år
  • 11 år
  • 12 år
  • 13 år
  • 14 år
  • 15 år
  • 16 år
  • 17 år
  • 18 år
  • 19 år
  • 20 år
  • 21 år
  • 22 år
  • 23 år
  • 24 år
  • 24+ år
Vis flere filtre Vis færre filtre
11 Resultater